Ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα για συμμετοχή στα μπλόκα – Αδιέξοδο για τους πληγέντες από την ευλογιά, ζητούν μέτρα βιωσιμότητας.
Να συμμετέχουν δυναμικά στα αγροτικά μπλόκα που θα στηθούν προσανατολίζονται και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, οι οποίοι πέρυσι είχαν ενισχύσει σημαντικά τον αγώνα των αγροτών, πασχίζοντας με τη σειρά τους να αναδειχτούν τα «καυτά» προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Φέτος διανύουν μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη καθώς ειδικά σε επίπεδο Μαγνησίας η ευλογιά έχει αποδεκατίσει τα κοπάδια τους. Αποζημιώσεις οι περισσότεροι ακόμη δεν έχουν λάβει για τη θανάτωση των ζώων τους, το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί σε τρομακτικό βαθμό και επιπροσθέτως το τελευταίο διάστημα έχουν να αντιμετωπίσουν τη μέγγενη των funds για δάνεια που είχαν λάβει από την πρώην ΑΤΕ και έχουν «κοκκινίσει», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βγούνε στο σφυρί από στάβλοι έως τα σπίτια τους.
Την προσεχή Δευτέρα στις 8 το βράδυ ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μαγνησίας συγκαλεί ευρεία σύσκεψη στο Διμήνι, όπου οι κτηνοτρόφοι θα καθορίσουν τη στάση τους αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Ο πρόεδρος Γιώργος Τερζάκης υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως οι συνάδελφοί του είναι έτοιμοι και φέτος να βγούνε στους δρόμους, αφού η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη συγκριτικά με πέρυσι.
Μετά από διάστημα 5 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων ευλογιάς οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Μαγνησία έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς εκτός από εκείνες στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα, σοβαρό πλήγμα δέχτηκαν κι εκείνες που υποχρεώθηκαν σε τήρηση μέτρων καραντίνας και τώρα βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
«Ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής μας έχει χαθεί και δεν έχει αναπληρωθεί. Το οικονομικό κόστος από την ευλογιά είναι μεγάλο και δεν μπορούν να το σηκώσουν οι πλάτες μας», περιέγραψε ο κ. Τερζάκης.
Όπως περιγράφει ο πρόεδρος οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι αισθάνονται άνεργοι, ειδικά στην περιοχή του Αλμυρού όπου πλέον η ευλογιά «θερίζει».
«Οι συνάδελφοι αυτοί άνεργοι, όπως και όλοι μας όσοι “χτυπηθήκαμε” από την ευλογιά, από τη μέρα που καταστράφηκαν τα ζώα τους, χωρίς εισόδημα βιοπορισμού και χωρίς μέριμνα. Για τους συναδέλφους που εφαρμόζουν μέτρα καραντίνας οι ζωοτροφές για το χειμώνα τελείωσαν και όσοι είχαν τη δυνατότητα χρεώθηκαν για να συνεχίσουν να τα ταΐζουν. Πλέον, άλλα χρήματα δεν έχουν. Τα κοπάδια κινδυνεύουν από ασιτία», χτυπά καμπανάκι ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή τα αμνοερίφια έμειναν στους στάβλους, αφού απαγορεύθηκε να μεταφερθούν στα σφαγεία και δεν είναι πιά εμπορεύσιμα στην αρχική τους αξία, λόγω των μέτρων απαγόρευσης που επιβλήθηκαν, ενώ το κόστος εκτροφής τους είναι δυσβάσταχτο.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επίσης να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες για προκήρυξη του μέτρου 5.2 ή τύπου 5.2, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου με 100% επιδότηση και με απλοποιημένες διαδικασίες, κ.α..
Πηγή: taxydromos.gr