Ο κλάδος της μελισσοκομίας αντιμετωπίζει σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα που παραμένουν άλυτα, παρά τις οποίες προτάσεις έχουν υποβληθεί, αλλά και παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί από την Πολιτεία.
Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία αντιμετωπίζει πολλά πρόβλημα και χρόνο με τον χρόνο ο κλάδος σημειώνει σημαντικές απώλειες. Η τιμή της ζάχαρης, που έχει αυξηθεί, η κλιματική κρίση και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στους μελισσοκόμους από το να τα εγκαταλείψουν.
Σε συνέντευξη που μας έδωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Αρκαδίας κ. Δημάκος Σταύρος μίλησε για τα πάγια προβλήματα, σημειώνοντας ότι τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι έχουν τη στήριξη της Πολιτείας για την αγορά τροφών για τα ζώα, οι μελισσοκόμοι δεν έχουν καμία βοήθεια, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις.
Να δοθεί στους συναδέλφους μελισσοκόμους επιδότηση για τροφές
Η αλλαγή του κλίματος και η μετακίνηση του χειμώνα στην εποχή της πρώτης ανθοφορίας, έχει φέρει σε απόγνωση του μελισσοκόμους οι οποίοι για ακόμα μία χρονιά θα χάσουν την πρώτη ανθοφορία και φυσικά την πρώτη συγκομιδή μελιού.
Δυστυχώς για ακόμα μία χρονιά αναμένεται τραγική μείωση στον αριθμό των μελισσοσμηνών, λόγω του παγετού που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Δημάκος, ο ίδιος έχει μεταφέρει τα δικά του μελίσσια στην Παναγίτσα και έχει την εντύπωση ότι όταν θα έρθει η στιγμή να τα ανοίξει, θα βρει τον αριθμό των μελισσών κατά πολύ μειωμένο,
Λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της παντελούς έλλειψης τροφών πολλοί είναι οι συνάδελφοι που δεν θα καταφέρουν να κάνουν συγκομιδή αυτή τη χρονιά
Στον απόηχο της περσυνής συγκομιδής, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ποσότητες μελιού που έχουν μείνει αδιάθετες στις αποθήκες, αφού η αύξηση στην τιμή του μελιού, ανάγκασασαν τους καταναλωτές να μην φάνε μέλι.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η τιμή του μελιού είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των αυξήσεων που έχουν σημειωθεί στη ζάχαρη, με την οποία τρέφονται τα μελισσοσμήνη τους χειμερινούς μήνες, λόγω τις αύξησης των καυσίμων μετακίνησης των νομάδων μελισσοκόμων και φυσικά λόγω της αλλαγής του κλίματος.
Θα χάσουμε τα μελίσσια μας, το αυξημένο κόστος παραγωγής δεν μας κάνει ανταγωνιστικούς
Κακοί είναι οι οιωνοί για τα μελίσσια του 2023, αφού υπάρχει κίνδυνος οι παραγωγοί να μείνουν εκτός των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.
Αναμένεται μία μείωση στα μελισσοσμήνοι της τάξεως του 30%-40%, αφού το χειμώνας που διανύουμε είναι ο χειρότερος όλων των εποχών, ανέφερε ο κ. Δημάκος.
Η άνοιξη δεν θα έρθει ποτέ και ήδη η πρώτη ανθοφορία των αμυγδαλιών που ήδη είχε γίνει καταστράφηκε λόγω των τρεχουσών καιρικών συνθηκών.
Η τιμή του μελιού «έλατο» από 10-14 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε φέτος τα 12-18 ευρώ, με τις ποσότητες μελιού να μένουν αδιάθετες και με τους παραγωγούς να μην μπορούν εκ νέου να κάνουν νέα συγκομιδή του 2023.
Πολλοί είναι αυτοί που θα τα εγκαταλείψουν
Η χρηματοδότηση της μελισσοκομίας υπολείπεται κατά πολύ των άλλων κλάδων της αγροτικής παραγωγής. Τα χρηματικά εργαλεία ανάπτυξης είναι ανύπαρκτα στην πράξη λόγω χαμηλής μοριοδότησης.
Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για τα μελισσοσμήνοι της Αρκαδίας, ως τότε άγνωστο είναι το μέλλον της Αρκαδικής μελισσοκομίας και φυσικά της ύπαρξης μελισσών.