Οι καλοκαιρινές ξηρασίες σε όλη την Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής σιτηρών και δημητριακών, αυξάνοντας τις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη βοσκοτόπων, θα έχουν ενδεχομένως ισχυρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή παραγωγή πουλερικών και χοιρινού κρέατος, προειδοποίησαν οι ειδικοί.
Τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ βίωσε μια από τις χειρότερες ξηρασίες, με 14 από τα 27 κράτη μέλη (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Κροατία) να έχουν πληγεί σοβαρά, σύμφωνα με ανάλυση της Farm Europe.
Αυτοί οι εξαιρετικά θερμοί και ξηροί μήνες έχουν επηρεάσει σοβαρά τις συγκομιδές της ΕΕ, ιδίως για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Michael Scannell σε ακρόαση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 31 Αυγούστου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ακαθάριστη παραγωγή σιτηρών να αναμένεται να μειωθεί κατά 4% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, εξήγησε ο Scannell.
Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ο αραβόσιτος, όπου η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά κατά 13,7% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.
Αυτό πρόκειται να προκαλέσει σοκ στον κτηνοτροφικό τομέα, λόγω της εκτίναξης του κόστους των ζωοτροφών, η οποία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι συνθήκες βοσκής έχουν επίσης επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ξηρασία.
«Θα πρέπει να παραμείνουμε πολύ ευαίσθητοι στον αντίκτυπο αυτού του γεγονότος προχωρώντας προς το φθινόπωρο και το χειμώνα. Καθώς και στις αποφάσεις των κτηνοτρόφων σχετικά με το πώς βασικά θα διατηρήσουν τα ζώα τους με τροφή και τι θα τους κοστίσει αυτό, και αν υπό αυτές τις συνθήκες αποφασίσουν, για παράδειγμα, να πουλήσουν τα ζώα τους», προειδοποίησε ο Scannell.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές έχουν ήδη αναφερθεί στην αξιοσημείωτη επιρροή που ασκεί ο κτηνοτροφικός τομέας στις χώρες τους.
«Αν κοιτάξω την κτηνοτροφία, έχουμε μια διαφαινόμενη καταστροφή», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Martin Häusling, προσθέτοντας ότι πολλοί αγρότες «χρησιμοποιούν ήδη τις χειμερινές τους ζωοτροφές για να ταΐσουν τα βοοειδή».
«Έχουν μείνει κάποια αποθέματα από πέρυσι. Αλλά μόλις εξαντληθούν αυτά τα αποθέματα, το ερώτημα θα είναι αν θα υπάρξει σφαγή ή αν κάποιοι κτηνοτρόφοι θα εγκαταλείψουν εντελώς τον τομέα», προειδοποίησε.
Το θέμα έθεσε και η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Clara Aguilera García, η οποία προειδοποίησε ότι υπάρχει «τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας σε πολλές από τις περιοχές κτηνοτροφικής παραγωγής».
Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη έκθεση Farm Europe προειδοποίησε επίσης ότι οι αγρότες που ήδη αγωνίζονται με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και άλλων παραγόντων παραγωγής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία «αντιμετωπίζουν τώρα μια ανάγκη για ζωοτροφές που μπορεί να έχουν μεγάλη δυσκολία να καλύψουν μέχρι το φθινόπωρο».
Μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις
Και αυτές οι εξαιρετικά ξηρές συνθήκες μπορεί να γίνουν πιο τακτικές, προειδοποίησε ο Scannell.
«[Αυτές οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες] γίνονται όλο και πιο συχνές και τα συστήματά μας πρέπει να εξελιχθούν ανάλογα», τόνισε.
Αλλά οι ευρωβουλευτές διχάστηκαν ως προς την καλύτερη πορεία δράσης.
Ενώ ορισμένοι νομοθέτες της ΕΕ, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες Ulrike Müller και Martin Häusling, επέκριναν την τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ότι είναι πολύ κοντόφθαλμη και δεν έχει κίνητρα για τη διαχείριση των υδάτων και τη χρήση τεχνολογιών, άλλοι προειδοποίησαν για τον συμβιβασμό μεταξύ της παρούσας και της μελλοντικής παραγωγής.
Για παράδειγμα, η συντηρητική ευρωβουλευτής Veronika Vrecionová προειδοποίησε την Επιτροπή να είναι προσεκτική όταν προτείνει νέες πράσινες απαιτήσεις για τους αγρότες της ΕΕ, διότι «θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη».
Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξήγησε ότι «η Επιτροπή δεν το βλέπει ως μια προαιρετική επιλογή», τονίζοντας ότι οι παρεκκλίσεις σε ορισμένα πράσινα μέτρα στην ΚΑΠ, που θεσπίστηκαν για να ενισχυθεί η επισιτιστική ασφάλεια υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, «δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την προτεραιότητά μας και τη διασφάλιση επίσης ότι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Γενικότερα, η επισιτιστική ασφάλεια θα παραμείνει πολύ ψηλά ως προτεραιότητα στο ραντάρ μας», τόνισε ο Scannell της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι τα μέτρα δεν πρέπει να εισάγονται «στα τυφλά», αλλά μάλλον μέσω της «εξεύρεσης νέων, πιο καινοτόμων εναλλακτικών λύσεων».